Perceptivna deca

Danas mi je pisala jedna mama, verujem da će se neko od vas pronaći u njenom pitanju a nadam se da će vam moj odgovor takođe biti od koristi..

Draga Žana, molila bih vas da mi objasnite zašto se moj sin ponekada ovako ponaša… naime, ovaj tip ponašanja primetila sam i kod kuće, a to smo dobili i kao opažanje u izveštaju od vaspitačice. Radi neku svoju aktivnost i vidi se da je skroz u njoj, deluje kao da ništa oko sebe ne primećuje. A onda ti nepogrešivo ponovi šta si pričao, naravno, ako je zainteresovan pričom. Ali često i kada nije, on zna da ti ispriča sve… I vaspitačica je napisala da je sve odgovorio tačno iako je delovalo kao da ne sluša. Kako i zašto se to dešava?

Moj odgovor mami:

“Ponašanje koje opisujete često je prisutno kod dece sa kojom radim. Ono ukazuje na jednu temperament osobinu ispoljenju u ekstremu a zove se perceptivnost. Ista se odnosi na obim pažnje, kao i na lakoću skretanja iste sa sadržaja na sadržaj. Perceptivnu decu opisujemo kao decu koja sve vide, sve čuju, sve osećaju… Pažnja im lako odluta ili se premešta sa sadržaja na sadržaj…upravo zbog ove osobine to su deca koja su veoma kreativna, lako uočavaju detalje (koje često ne uočavaju deca ili osobe iz njihovog okruženja) i zato će prva pronaći detelinu sa četiri lista, rešiti zadatak u kom je potrebno pronaći razlike na dva naizgled ista crteža, prva će primetiti da imate nove minđuše ili da ste promenili raspored slika na zidu, elokventna su, sa zrelim smislom za humor, često veoma omiljena u grupi vršnjaka…

Sa druge strane, upravo zbog ove temperament osobine imaćete utisak da nikako da se spreme za vrtić, stalno ih čekate na vratima, podsećajući ih da treba da požure, imaćete utisak da su površna, rasejana, da im je bezbroj puta potrebno nešto ponoviti a da će sutra to ponovo zaboraviti, to su deca za koju često kažemo da im “na jedno uvo uđe, na drugo izađe”…”


Kako pomoći perceptivnom detetu?

 • Zamolite članove porodice da o detetu ne pričaju kao o nekom ko ima problem sa pažnjom
 • Imajte dovoljno strpljenja u odnosu sa detetom
 • Dajte mu jasnu, jednostavnu instrukciju: npr. “Stavi kocke u plavu kutiju” umesto “Pokupi igračke”
 • Obezbedite mu alternativne igračke (slikovnice i sitne igračke) kojima bi moglo da se bavi, kada je potrebno da sedi duže vreme (npr. čekaonica kod lekara, u banci)
 • Obroci i ostale porodične rutine neka traju kratko
 • Ukoliko imate bebu koju prepoznajete u ovoj osobini – menjajte njen položaj i mesto boravka često
 • Igrajte se i obavljajte aktivnosti što dalje od TV-a ili u prostoriji sa što manje stvari koje mogu da odvuku pažnju
 • Sklonite višak igračaka iz dečje sobe, tako ćete produžiti detetovu pažnju
 • Podržite dete u pravljenju mini-pauza tokom obavljanja zadatka
 • Kada želite da mu poručite nešro važno, dajte mu jasne i kratke instrukcije, uz obavezan kontakt oči u oči
 • Složene zadatke razložite na manje korake

Ponekad mali perceptivci umeju u sekundi da nas izvedu iz takta (pogotovo kada negde žurimo!), ali priznajte nisu li u isto vreme i najšarmantnija deca na svetu?

Otkriću vam i jednu tajnu! U odraslom dobu to su najbolji vozači. :-)))))

Prepoznajete li vaše dete u ovom opisu?